Egy kutya vizsgálata közben tönkretettek egy 700 millió forintos MR-készüléket a Semmelweis Egyetemen. Az intézmény elismerte, hogy komoly műszaki hiba történt, de az eset részleteit nem kommentálták.

Súlyos a kár

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján hétvégén az ELTE TTK kutatási projektjének keretében forgattak filmet egy kutya vizsgálatáról, amelynek során súlyos kár keletkezett az egyik MR-berendezésben. A Fontoshír.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tönkrement egy fémtárgytól

A hvg.hu információi szerint a meghibásodáshoz az vezetett, hogy nehezéknek egy zsákot helyeztek a gépbe, de abban valamilyen fémtárgy is volt, amitől a készülék azonnal tönkrement. Mint írják, az utcáról is jól látható volt a vizsgálóból szálló füst.

700 milliós gép

A lap úgy tudja, a klinika egyik legkorszerűbb, mintegy 700 millió forintot érő 3T MR gépe hibásodott meg.

Nem kommentálták

A Semmelweis Egyetem megerősítette a műszaki hibát, de az eset részleteit nem kommentálták. Azt írták, a hiba kijavítása folyamatban van, a betegellátás pedig a klinika többi MR-készülékével és a vizsgálatok átcsoportosításával folyamatos.

A kutyának nem esett baja

A lap hozzáteszi: úgy tudják, a vizsgált kutyának nem esett bántódása.

Decembertől lépnek életbe a változások

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról az ősszel, hogy több hónapja zajlottak az előkészítő munkák annak kapcsán, hogy december 1-jétől új helyszínen működjön a Semmelweis Egyetem klinikáinak néhány részlege. Erre az energiahatékonysági célú felújítások és a megemelkedett üzemeltetési költség miatt volt szükség. 

Rengeteg beteget lát el az intézmény

A Semmelweis Egyetem több klinikai tömbben, valamint közel 40 különálló egységben havi szinten körülbelül 200 ezer járóbeteget, valamint közel 12 ezer fekvőbeteget lát el. Ehhez komoly mennyiségű energiára van szükség. Jelen helyzetben szükségessé vált az energiafelhasználást optimalizáló intézkedéseket meghozni.

Így lehet spórolni

Egyes klinikák és járóbeteg-ellátások átcsoportosítása megoldást jelenthet arra, hogy csökkenteni lehessen az intézmény által felhasznált földgáz felhasználását. Ez a lépés távhő valamint a villamosenergia felhasználásának szinten tartását is szolgálja. Az intézmény hangsúlyozza, hogy ezek az intézkedések a betegellátás folyamatosságát nem befolyásolják. A Fontoshír.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Semmelweis Egyetem. Fotó: Semmelweis.hu