Egy egész hadseregnek elég aknavetőt, kézigránátot és páncéltörő lőszert találtak a Balaton mellett. A Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede számolt be arról, hogy nagy mennyiségben kerültek elő második világháborús robbanóeszközök Balatonfőkajár külterületén vízvezetékásás közben. Cikkünkben mutatjuk a nagy fogás képeit!

Második világháborús robbanóeszközök

Nagy mennyiségben kerültek elő második világháborús robbanóeszközök Balatonfőkajár külterületén a közelmúltban – közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede szombaton a Facebook-oldalán. Az Ady Endre út közelében vízvezetékásás közben bukkantak a feltételezett robbanóeszközökre. A Fontoshír.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Komoly fogás

A tűzszerész járőrparancsnok a terület műszeres átvizsgálása során 30 darab 82 milliméteres szovjet aknavető gránátot, két RPG 40-es kézigránátot, két RPG 43-as kézigránátot, három 45 milliméteres űrméret alatti páncéltörő lőszert, egy német T. Mi. 42-es harcjármű elleni aknát és öt kilogramm 7,62 milliméteres pisztolylőszert azonosított be.

A gyűjtőhelyre szállították

A robbanóeszközöket a katonák elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére – írták közleményükben.

A föld mélyén találták

Durva dolgok kerültek elő

A tűzszerészek is meglepődtek

Bejelentés érkezett bombáról

A BudaPestkörnyéke.hu számolt be arról, hogy földmunkák során egy traktor kifordított egy robbanószernek látszó tárgyat a földből, azonnal leállították a munkát Gárdony külterületén és szóltak a tűzszerészeknek. A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred közleménye szerint Gárdony külterületéről érkezett bejelentés alakulatukhoz, miután földmunkák során feltételezett robbanóeszközök kerültek elő. 

11 darab bombának látszó lőszert találtak

Mint írják a közösségi oldalukon: „Ezredünk tűzszerészei a terület műszeres átvizsgálása során összesen 10 db 76 mm-es szovjet tüzérségi repeszlőszert és egy 12,7 mm-es gyalogsági lőszert emeltek ki a földből. Az eszközöket a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították el, későbbi megsemmisítés céljából”.

Leeshettek egykor egy teherautóról

A közzétett fotókon is jól látszik, hogy itt nem egy bombáról van szó, hanem egy valóságos fegyverarzenál lőszereiről, amelyek valamiért itt maradhattak és az idők folyamán a föld alá kerültek. Nem kizárt, hogy egykori lőállások voltak ezen a területen, de az is lehet, hogy a lőszerek szállítás során estek le a teherautókról és elfelejtették őket. A Fontoshír.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Balatonfőkajár. Fotó: Wikipédia. További fotók: Fotó: Facebook/MH.1 Tűzszerész és Folyamőr Ezred