A kutatók szerint ez igazolja, hogy a baszk nyelv kétezer évesnél is régebbi. rituális tárgyról van szó, amelyet a bejárat mellé akasztottak ki, hogy az megvédje az otthont.

Egy háznál zajló munka közben bukkantak rá.

Az eddigi legrégebbi, több mint 2000 éves baszk nyelvű írásos emléket találták meg az észak-spanyolországi Navarra tartományban. A kezet formázó bronzlapra a vaskori eredetű Irulegui falu egyik házának feltárásakor bukkantak rá a bejáratnál.

Lekezdték lefordítani

Még tavaly nyáron történt a felfedezés, de csak idén, a restaurálási munkálatok közben vették észre a közepét díszítő feliratot – ismertette a részleteket Mattin Aiestaran, az ásatást vezető régész. Mint mondta, a kutatók megállapították, hogy a 40 írásjelből álló felirat öt szót tartalmaz, közülük az elsőt sikerült is lefordítani.

Vannak jócskán megfejtésre váró szavak

A „sorioneku” szó a baszk nyelvben ma használt „zorioneko” ősi megfelelője, jelentése pedig jószerencse. A felirat többi részét egyelőre nem tudták megfejteni. A 36 grammos jobbkézformájú bronzlap a Krisztus előtti első század első harmadából származik.

Már nevet is kapott

Megtalálásának helyszíne is arra utal, hogy rituális tárgyról van szó, amelyet a bejárat mellé akasztottak ki, hogy az megvédje az otthont. A felfedezés az „Irulegui keze” nevet kapta a kutatóktól.

Elképesztően fontos felfedezésről van szó

Igazi jelentősége pedig abban áll, hogy igazolja: a baszk nyelv már több mint kétezer éve létezik, de egyúttal megerősíti a terület ókori lakóinak íráshasználat is. A tervek szerint a vizsgálatok befejezését követően a pamplonai Navarra Múzeumban fogják -kiállítani a kivételes leletet – írja az MTI.

(Kiemelt képünk illusztráció, MTI/Ujvári Sándor).